Yellow: Culoarea la moda pentru iubitorii de soare, de bine si de controversa

Yellow: Culoarea la moda pentru iubitorii de soare, de bine si de controversa

Vorbim despre galben azi. Alaturi de rosu, este una dintre culorile antice din istoria modei, a culturii si a controverselor. Desigur, impactul sau este unul de care ne amintim si pe care il alegem poate atunci cand in garderoba aducem si elemente galbene. 

De la iubirea pentru soare si bucuria fashion,  la actiuni de constientizare (pentru ca galben e si culoarea ce sta pentru miscarea de prevenire a sinuciderii) , avem motive sa vorbim despre galben. Si de la optimism, de Ziua Soarelui, la constientizare pentru alte cauze, va spunem de ce si cum sa purtati culoarea care

“Is capable of charming God.”- Vincent Van Gogh

Inspiratie in nuanța soarelui: cum si de ce purtam  galben 

  1. De la soare, la zei

Folosita pentru a reprezenta soarele, dar si zeitatile in Egipt, putea fi purtata doar de cei cu statut special. Insemna bogatie, pentru ca se asocia cu lanurile gata de recolta si de mierea care mult timp a fost chiar moneda de schimb. 

In 2021, este si culoarea anului, asa ca nu poti gasi moment mai bun sa aduci aceasta culoare din belsug in garderoba. Mai ales ca si pe catwalk a fost ca o raza de soare in colectii de la Gucci, Versace sau Hermes. 

2. Culoarea pe care mai intai boala, apoi invidia au schimbat-o

In secolul 14 nimic nu era foarte optimist. Asa ca galbenul a inceput sa ia conotatii negative, de la boala, la invidie si tradare sau insemnare. Calaii erau adesea infatisati ca imbracati in galben, iar in arta Iuda purta adesea galben. Ce este clar este ca aceasta culoare putea atrage atentia, in lumina slaba sau in multime. Si acest atribut a fost folosit mult si in mod negativ. 

Dar traditii ca tricoul galben purtat de castigatorul etapei de ciclism continua din 1919. Si ambilaventa sentimentelor pe care le avem fata de aceasa culoare nu ne opreste sa fim fascinati de ea.

Este atat de controversata incat cele doua directii, pozitivitatea si negativitatea se combina constant, poate tocmai pentru ca nu putem abandona aceasta culoare. Conform sondajelor din Europa, Canada sii Statele Unite, galbenul este culoarea pe care oamenii o asociaza cel mai adesea cu amuzamentul, blandetea, umorul si spontaneitatea. Dar atentie, pentru ca in mod egal sondajele spun ca este asociata si cu duplicitatea, invidia, gelozia si lasitatea. Iar in China si multe tari asiatice, este vazuta ca o culoare a fericirii, gloriei, armoniei si intelepciunii. Primul imparat al Chinei a fost supranumit Imparatul Galben. 

3. Atentie! E galben! 

Constientizarea a diferite cauze si miscari a apelat tot la galben si puterea sa de a atrage atentia. Mai jos, Karl Lagerfeld spune in campania pentru purtarea vestei:

„Este GALBENA, este urata, nu merge cu nimic, dar iti poate salva viata.”

Dar parerea de mai sus nu a orpit designerul in a crea in galben si a-l face sa straluceasca. 

De la vestele galbene din proteste, la Ziua Soarelui si galben pentru viata, la bubmarinul galben, si Drumul din caramida, tot galben, folosim culoarea pentru povesti, pentru strigate si atentie. 

Sa iubesti culoarea asta este sa recunosti ca ai ceva de spus si faci un statement. 

Culoarea are si mai multe atribute, de la semnificatii, la rolul terapeutic: 

  • Are proprietati cunoscute pentru stimularea apetitului
  • Este recomandata pentru oamenii timizi, pentru a le creste incredere
  • Alimentele de culoare galben sunt incarcate cu diverse vitamine si substante nutritive, cum sunt carotenoizii, ce ne protejeaza de boli precum bolile de inima, cancer, protejarea liniilor arterelor de daunele provocate de radicalii liberi. 
  • Galbenul activeaza memoria
  • Si este printre cele 3 culori primare, si cel mai greu de ignorat si ziua si noaptea. 

Inspiratie in nuante puternice: cum purtăm  ”galben regal” 

In Colecția Galben Concepto x Codrina Apostol vezi o sa gasesti: atitudine, razvratire si stil raw. 

Alege piesele care dezvaluie increderea pe care  o ai in tine sau la care doresti sa ajungi. Leaga, in zalele lanturilor din design, sperantele tale de a afirma ca stilul nu este strain de tine si ca optimismul te defineste. 

Transpune, prin liniile delicate, cele bruste si cele sexy, geloziile pe care le vei starni sau de care nici nu vrei sa stii. Pentru mare, ca sa faci concurenta soarelui, sau la orice party ca punct de focus, alege galben daca spui: Stop and Look!

Follow us, abonează-te și la Newsletter pentru surprize și noi articole Concepto

Fii star în fiecare insta story folosind #conceptoline ca să te admirăm și noi!

Ţi-a plăcut articolul nostru?
Mulţumim că ne citeşti
Avem pentru tine o surpriză cu un Cupon Cadou de -10% pentru produsul tău preferat din shop-ul nostru. Cuponul poate fi utilizat la orice produs care nu se află deja la reducere.
Cupon Cadou
BLOG10
Aboneaza-te mai jos, ca sa nu pierzi urmatorul articol
ATENȚIE: doar pentru femei unice!

Lasă un răspuns